Købmand Hans Mikkelsen Mule[1]

Mand ca. 1525 - 1602  (~ 77 år)


Personlige oplysninger    |    Kilder    |    Begivenhedskort    |    Alle    |    PDF

  • Navn Hans Mikkelsen Mule  [2
    Præfiks Købmand 
    Fødsel ca. 1525  Vor Frue, Odense Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Køn Mand 
    Død 25 sep. 1602  Sct. Knud, Odense Find alle personer med begivenheder på dette sted  [3
    • ”Her ligger begrafven erlig oc Velbyrdig Hans Mule, som dóde d. 25. Sept. Anno 1602, med sin kiere hustru Erlig oc Velbyrdig fru Mette Kotte som dóde den 02 Martii Anno 1613 oc trende deris elskelige bórn Lauridz Mule som dóde d. 24 Martii A. 1603. Maria Mule som dóde 15. julii 1607. Else Mule som dóde d. 25 Jan 1605. Gud give dem engl. Ops.”
    Notater 
    • Hans Mikkelsen Mule.
      Ca 1525 – 1602 Sct Knud.
      Han fik lavet en ligsten til Vor Frue Kirke over ham og hans kone Mette uden datoer.
      Dele af denne findes på Møntergården i Odense.
      Da han senere flyttede til Sct Knuds kirkedistrikt fik han lavet en ny sten.
      Stenen findes ikke mere.

      Teksten blev imidlertid afskrevet af Biskop, antikvar og dagbogsforfatter Jens Birkerod 1658-1708.
      Teksten blev senere trykt i Bogen: Odense bys historie, Sct Knuds kirke af H.P. Mumme.1801-1885

      Teksten findes blandt ”Wads Sedler”. Af Gustav Ludvig Wad 1854-1929.

      ”Her ligger begrafven erlig oc Velbyrdig Hans Mule, som dóde d. 25. Sept. Anno 1602, med sin kiere hustru Erlig oc Velbyrdig fru Mette Kotte som dóde den 02 Martii Anno 1613 oc trende deris elskelige bórn Lauridz Mule som dóde d. 24 Martii A. 1603. Maria Mule som dóde 15. julii 1607. Else Mule som dóde d. 25 Jan 1605. Gud give dem engl. Ops.”
    • Hans Mikkelsen Mule, storkøbmand, borgmester
      Ca. 1525 Odense – 1602 Odense, 77 år
      Hans Mikkelsen Mule var storkøbmand i Odense, og en af de mest velhavende i byen. Hans tipoldefar, som også hed Hans Mule var blevet adlet i Kalmar den 18. august 1444 af kong Christopher af Bayern. Hans Mule var den ene gang efter den anden indblandet i stridigheder og regulært håndgemæng med alt og alle.
      Han drev en betydelig øksenhandel. Sammen med sønnen Jørgen udførte han f eks 1000 øksne over Assens 1563.
      øksne=okse
      Odense bys historie; Reformationen udløste nogle voldsomme økonomiske kræfter. Odense blev købmændenes og handelens by. Det havde den altid været, men aldrig før og aldrig efter skulle købmændene få så stor en magt. Handelen var for købmændene, hvad jorden var for herremændene. En købmand i slutningen af 1500-tallet var ofte langt mægtigere, mere indflydelsesrig og rigere end mangen en herremand. Købstadens inderste væsen og karakter, købmandsvældet, lader sig mere end ane. Det er købmændene, der ejer købstaden i den forstand, at det er dem, der har magten. Egentlig var det sådan, at kongen havde den ene halvdel af magten og købmændene den anden, i svage kongetider havde købmændene i praksis næsten hele magten
      I 1569 overfaldt Hans Mule "uden al redelig Aarsag" i sit eget hus og uden andres overværelse en af Kongens hofsinder, Ejler Bryske og sårede ham med sin daggert. Den overfaldne, som selv var en hård hals, og ifølge datteren selv havde et drab på samvittigheden, klagede naturligvis til Kongen, der befalede lensmanden straks at lade Hans Mule gribe og under sikker bevogtning sende til Københavns Slot. Hans Mule var imidlertid i tide rømmet ud af landet, da han ikke kunne komme til noget forlig med Ejler Bryske. Kongen lagde sig atter imellem, og den 6/9 1569 tilstod han Hans Mule frit lejde indtil påske til at komme hjem og få sin sag bilagt. Der høres herefter ikke mere til sagen, som Hans Mule nok har fået bilagt. De to mænd forhold til hinanden blev imidlertid aldrig godt.
      Efter et bryllup i 1589, hvor Hans Mule efter tidens skik var gået tidligt i seng, optrådte Carl Bryske, som var Ejler Bryskes bror og ejer af Langesø, sammen med sine mænd ved Hans Mules dør kl. 9 om aftenen og ville ind. Alle mændene havde formentlig drukket tæt ved brylluppet, og da det ikke lykkedes dem at komme ind til Hans Mule, slog de i raseri 54 vinduer ud og huggede vinduesrammer i stykker, bombarderede huset med sten og sårede Hans Mule i den ene arm, så han måtte rømme sit soveværelse. Opbragt over dette brutale overfald klagede Hans Mule til regeringsrådet, som straks pålagde lensmanden at tiltale Carl Bryske på det strengeste med lov og ret. Der blev indgået et forlig mellem parterne og 3/6 1589 oprettede Kongen og rigets råd en kontrakt mellem Hans Mule og de to brødre Bryske om at holde fred. Han nævnes også i strid med borgmester Mogens Rosenvinge om en have inde i byen. Rosenvinge var hans søns svigerfar.
      Fyns Stifttidende: En gade i Odense blev opkaldt efter den odenseanske storkøbmand Hans Mule og fik navnet Hans Mules Gade. Da der i årene op til det store byjubilæum i 1988 blev skrevet en ny byhistorie opdagede historikerne imidlertid, at Hans Mule ikke var blandt byens bedste sønner. Hans Mule var ganske dygtig til at handle med fredelige og umælende stude, og han lejede en overgang Sanderumgård og købte Nislevgård ved Otterup af kronen i 1581.
      Men han var også byens største kværulant og en krasbørstig herre, der slog en medborger ihjel. Det var jo trist og beklageligt, men i Hans Mules øjne kunne den slags nu engang ske, og han forsøgte derfor ikke på nogen måde at bortforklare eller løbe fra sin handling.
      Til sidst måtte han have fat i selveste kongen. Sagen blev ordnet på den måde, at Hans Mule betalte den dræbtes familie en betydelig sum og så sagen var ude af verden. Da historien om Hans Mules gerninger blev kendt, blev hans mindetavle, der sad på æresvæggen i Odense Rådhus pillet ned og tavlen givet til Odense Bys Museer. Men Odense Politigård ligger stadig på Hans Mules Gade.
    Person-ID I393  Mine børnebørns aner
    Sidst ændret 24 jul. 2022 

    Far Borgmester, Købmand Mikkel Christensen Mule,   f. 1480, Middelfart Find alle personer med begivenheder på dette stedd. 1 nov. 1537, Vor Frue, Odense Find alle personer med begivenheder på dette sted (Alder 57 år) 
    Mor Anne Jensdatter Bang,   f. ca. 1489, Assens Find alle personer med begivenheder på dette stedd. 29 apr. 1569, Vor Frue, Odense Find alle personer med begivenheder på dette sted (Alder ~ 80 år) 
    Ægteskab før 1509 
    Familie-ID F234  Gruppeskema  |  Familietavle

    Familie Mette Lauritsdatter Kotte,   f. ca. 1535, Odense Find alle personer med begivenheder på dette stedd. 20 mar. 1613, Sct Knud, Odense Find alle personer med begivenheder på dette sted (Alder ~ 78 år) 
    Børn 
     1. Købmand Claus Hansen Mule,   f. ca. 1575, Odense Find alle personer med begivenheder på dette stedd. 1647, Odense Find alle personer med begivenheder på dette sted (Alder ~ 72 år)
    Familie-ID F233  Gruppeskema  |  Familietavle
    Sidst ændret 17 aug. 2015 

  • Begivenhedskort
    Link til Google MapsFødsel - ca. 1525 - Vor Frue, Odense Link til Google Earth
    Link til Google MapsDød - 25 sep. 1602 - Sct. Knud, Odense Link til Google Earth
     = Link til Google Earth 

  • Kilder 
    1. [S390] DAA, 1994-1996.

    2. [S31] Internet.

    3. [S389] Gustav Ludvig Wad, Wads Sedler.